Paylaş |
|
Tweet |
Tıpta lipom olarak geçen yağ bezeleri, çeşitli sebeplerden dolayı oluşabiliyor. Bu yağ bezeleri içi dolu yağdan oluşur, küçüktürler ve beyaz veya sarı renktedirler. Bu problem her yaşta görülebileceği gibi yetişkinlerde çocuklara oranla daha sık görülür.
Yağ bezeleri aşırı yağlı beslenmekten oluşmakla birlikte, testosteron hormonunun yüksek olması, UV ışınları gibi sebeplerden dolayı da oluşabilir. Genellikle göz çevresi, omuzlar, genital bölge, boyun, sırt veya genital bölgede görülür. Yumuşak yapıları vardır ve bu yüzden et benlerini andırır. Müdahale edilmediğinde zamanla büyüyebilir ve kötü bir görüntüye sebebiyet verebilirler. Bu tür durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Bunlar çeşitli boylarda olabilir ama genellikle küçük boyutta olurlar. Bu yağ bezelerinin elle veya iğneyle çıkarılmaya çalışılması enfeksiyona sebep olabilir. Bu sorundan kurtulmak için farklı yöntemler uygulanır.
Oluşma sebeplerine bakacak olursak, yüksek trigliserit ve kolestrol değerleri, metabolizma hastalıkları, aşırı kilo, karaciğer rahatsızlıkları ve sağlıksız beslenme olarak sayılabilir. Aynı zamanda insülin direnci veya diyabet rahatsızlığa yağ bezesi oluşumuna sebep olabilir. Bu sebeplerin dışında, bu rahatsızlığın genetik olduğu da görülmüştür.
Yağ bezesi nedir nasıl geçer sorusuna cevap verebilmek için bu bezelerin hangi çeşidini taşıdığınızı belirlemek gerekir. Bunlardan ilki yağ kistleri olarak bilinen ve genelde kafa derisinde çıkan akışkan forma sahip küçük kistlerdir. Bunlar sağlık açısından sorun teşkil etmez fakat akışkan olduğundan dolayı rahatsız edebilir.
Yağ doku tümörleri dediğimiz yağ bezesi çeşidi iyi veya kötü huylu olabilir. İyi huylu olanlar genelde sırt ve boyun bölgelerinde görülür. Açık sarı renktedirler ve yağ kistlerine nazaran daha sert bir yapıdadırlar. Kötü huylu yağ doku tümörleri ise, derinin altında bulunan bu yağlı dokuların kanserleşmesi neticesinde ortaya çıkar. Bunlar tıpta liposarkom olarak adlandırılır. İyi huylu kistlere göre daha açık renkli olurlar. Cerrahi operasyon gerektiren bir yağ bezesi çeşididir fakat bu çok görülmeyen türdendir.
Yağ bezesi nedir nasıl geçer sorusunun cevabına gelirsek, bu yağ bezelerini geçirmenin en bilinen yolu su buharıyla bezelerin yumuşaması ve patlamasını sağlamaktır. Yağ bezesine uyguladığınız buhar, dokunun altındaki yağ tabakasını harekete geçirir ve tıkanıklığı açar. Bunun için banyo yaparken, suyun sıcaklığını arttırmak yağ bezelerinizi geçirmek için fayda sağlayacaktır. Buhar uyguladığınız bölgeye sirke ile pansuman yaparak enfeksiyon kapmasını da önleyebilirsiniz. Bunun için,
Yağ bezesi nedir nasıl geçer sorusunda, yüzdeki yağ bezelerini incelersek, bu tür bezelere emilium kisti denir ve lazer ile yok edilebilir. Yüzdeki yağ bezeleri genelde göz kapağı üstünde ve göz çevresinde çıkar. Bunların boyutları 1-2 mm arasındadır ve genelde göz altı kapatıcısı kullanmaktan dolayı ortaya çıkar. Göz kapaklarının üstündeki yağ bezeleri ise, kolesterolün yüksek olduğu durumlarda görülür.
Yüzdeki yağ bezeleri için çay ağacı yağı kullanılabilir. Bunu kullanmak için,
Çay ağacı yağı sadece yağ bezesini yok etmekle kalmaz aynı zamanda enfeksiyon oluşma riskini azaltır.
Bir diğer tedavi yöntemi ise aloevera sürmek olabilir. Aloevera yağ bezelerinin boyutunu zamanla küçülterek düzenli kullanımda tamamen yok eder. Ayrıca anti bakteriyel özelliğe sahiptir.
Bir miktar aloevera jelini yağ bezesinin üstüne uygulayabilirsiniz.
Bunlar dışında diğer bir çözüm ise bal sayesinde mümkün oluyor. Bal peeling etkisi sayesinde tıkanmış olan içi yağ dolu dokuyu rahatlatır. Bu kürü hazırlamak için,