Paylaş |
|
Tweet |
Güzel imza nasıl atılır kendimize belli bir yaştan sonra sormaya başladığımız genel sorulardan bir tanesidir. İş yaşantısı olsun yada resmi bir belge olsun atacağımız imzanın her zaman güzel olmasını isteriz. İmza, bireylerin her türlü resmi evrak, dilekçe ve belgelerde yazı altına attığı ve imzaladığı alandaki şartları kabul ettiğini ve kendisine ait olduğunu belirtmek için belirlediği kişisel bir simgedir. Tüm bankalar, resmi evraklar, resmi daireler, resmi ve gayriresmi sözleşmelerde hatta evlenirken bile bu şartları kabul ettiğinizi belirtmek amacıyla imzamızı atarız. Reşit sayıldıktan sonra ki dönemlerde kullanacağımız imzamızın her zaman güzel ve düzenli olmasını isteyip kendimize yeni imzalar bulmaya çalışırız. Biz bu makalemizde sizler için imza nasıl atılır, güzel imza atma teknikleri, isme göre imza teknikleri, kolay imzalar ve en güzel el imzalarını inceleyip bunlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Günlük yaşantımızda önemli yere sahip olan imza ile, belirli borçlanma ve yükümlülük altına girdiğimiz gibi bu borçlanmalardan ve yükümlülüklerden de kurtulmamızı sağlar. İmzamız ile kendi irademizi bildirip, düşüncelerimizi söyleriz ve irademizin bildiriminin ve düşüncelerimizin bize ait olduğunu imzamız ile karşı tarafa beyan ederiz. İmza sözlük anlamı ; “Altına yazıldığı metnin onandığına ya da benimsendiğine işaret sayılan, bir kimsenin kendi eliyle ve her vakit aynı biçimde yaza geldiği adı” olarak geçmektedir.
İmzanın sözlük anlamı içerisinde geçen bu tanım, imzanın kime ait olduğu ve sahte yada gerçekliği konusunda grafolojik incelemelerde bulunabileceği ve sağlıklı sonuçlara ulaşılabilirliği açısından doğru bir tanımdır.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarında imzanın ne şekilde atılacağı konusunda kesin bir hüküm olmamakla beraber, Soyadı Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu
ve Noterlik Kanunu’nda imza atma konusu çeşitli maddelerle ele alınmıştır. Bu maddeler ;
Soyadı Kanununun 2. maddesinde “Söyleyişte, yazışta, İMZA’da özad önde soyadı sonda kullanılır” ifadesi yer almaktadır. Buradan, imzada imzada isim ve soyisimin olması gerektiği anlaşılmaktadır.
Borçlar Kanununun 14. maddesinde ise “İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olması lazımdır” ifadesine yer verilmektedir buda imzanın el yazısı ile olması gerektiğini söylemektedir.
İmzanın tanımlarda ve yasalarda geçen hükümlerden anlaşılacağı gibi, imza yazılarak atılmalıdır. İmzada isim ve soyisim bulunmalıdır. İsimin baş harfi ve soyadının tamamı yazılarakta imza atılabilir.
İmza bir çeşit işaretiniz ve simgeniz olarak kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde imza kanunu yoktur fakat İmza hukuku bulunmaktadır ve bu hukuk bağlayıcı maddelere sahiptir. Borçlar kanununa göre ise kişinin imzası resmidir. İmza atılan belge yada sözleşmenin kişi tarafından kabul edildiği anlamına gelir.
Mustafa Kemal ATATÜRK imzası, imza örnekleri arasında verilebilecek, tüm tanımlara uyan ve en güzel imzalar arasında bulunan bir imzadır.
Güzel imza atma teknikleri arasında bulunan en belirgin madde eli kaldırmadan atılan imzadır. Diğerleri ise ;
Hayatın her anında kullandığımız kendi simgemiz olan imzamız üzerinde çalıştıkça daha güzel bir hal alacaktır. Güzel imza atmak ve kendi imzamızı oluşturmak için, imza atma tekniklerini kullanarak sizde kendi imzanızı oluşturabilirsiniz. İmza örnekleri ;
İsme göre imza yapmak, isme göre imza yaratmak yukarıda bahsettiğimiz uygulamaları gerçekleştirdiğiniz taktirde kısa zamanda ortaya çıkacaktır. Güzel imza oluşması için bir süre üzerinde çalışmanız gerekecektir. İsme göre imza bulma yöntemlerini denerken elinizi kaldırmadan ve isminizin ilk harfini büyük kullanarak çalışmalara başlayın. İlk aşamadan sonra görsellik ve süslemeler kullanarak sizi yansıtan simgenizi oluşturabilirsiniz. Çeşitli imzalara veya beğendiğiniz imzalara bakarak çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.
Yazımızın sonunda umarım kendinize güzel bir imza oluşturmak için kafanızda bazı noktaları belirlemişsinizdir. İmzanızı oluşturduktan sonra hayatınızın her anında karşınıza çıkan resmi işlemlerde ve devlet dairelerinde kendi oluşturduğunuz bu simgenizi kullanabilirsiniz. İmza konusunda dikkat edilecek tek nokta ise boş kağıtlara ve ne yazdığı belli olmayan belgelere asla imza atmayın. Unutmayın borçlar kanununun 14. maddesinde geçen hükümlere göre imza bağlayıcıdır ve kişinin tüm hükümleri kabul ettiğinin göstergesidir.
Makalemizde siz değerli okurlarımıza imza atma teknikleri ve imza nasıl atılır konusunda bilgiler aktarmaya çalıştık. Güzel imza nasıl atılır sorusunun cevabında umarım sizlere bir kaynak olabilmişizdir. Keyifli okumalar…
Sayfanizi begendim. Ismim Gökhan Eroglu. Bana E-Mail ile ismime göre birkac havali imza örnekleri gönerirseniz comk memnun olurum
Selamlar
Gökhan
Ismim mazlum baykara kendime uygun imza hiç yapamadım el yazım hiç iyi değil o yüzden şık bir imzam yok örnek alabileceğiniz bir kaç imza modeli varmi isim veya soyismimle ilgili